Hiivaa, kuivahiivaa, leivinjauhetta vai ruokasoodaa?

Hiivaa ja kuivahiivaa käytetään tyypillisesti taikinoihin, joissa on sitkoa ja jotka vaativat nostatusta. Tällaisia ovat esimerkiksi pullataikinat ja sämpylätaikinat.

Leivinjauhetta ja ruokasoodaa käytetään leivonnaisissa, joita ei tarvitse kohottaa. Voit periaatteessa korvata hiivan leivinjauheella tai ruokasoodalla ja päinvastoin, mutta taikinan rakenteesta ei tällöin välttämättä tule aivan täysin halutunlaista.

Leivinjauhe ja ruokasooda

Leivinjauhe on käytännössä ruokasoodaa, johon on lisätty happamia lisäaineita estämään sivumaun syntymistä leivonnaisiin. Kun taikina itsessään sisältää jotain hapanta, kuten piimää tai jogurttia, voit käyttää myös ruokasoodaa.

Leivinjauheen ja ruokasoodan suhde on se, että yksi teelusikallinen ruokasoodaa vastaa noin kahta teelusikallista leivinjauhetta.

Leivinjauhe ja ruokasooda eivät tarvitse lämmintä nestettä, vaan ne voi lisätä jauhojen mukana kylmään nesteeseen. Leivinjauhe ja ruokasooda alkavat toimia vasta, kun leivonnainen laitetaan uuniin. Taikinoita ei siis tarvitse kohottaa kuten hiivaa tai kuivahiivaa sisältäviä taikinoita.

Hiiva ja kuivahiiva

Tuorehiivaa käytetään murentamalla se kädenlämpöiseen, n. 37-asteiseen veteen. Varo käyttämästä liian kuumaa vettä, sillä silloin hiiva saattaa kuolla ja taikina jää nousematta.

Voit auttaa hiivaa heräämään sekoittamalla veden ja hiivan sekaan vähän hunajaa tai ripauksen sokeria ja odottamalla hetken aikaa. Huomaat, että hiiva toimii, kun nesteen pinta alkaa hieman ”elää”. Katso vaikkapa Kinnusen Myllyn ohuen ruispizzojen resepti!

Kuivahiiva puolestaan tarvitsee huomattavasti lämpimämpää nestettä herätäkseen. Nesteen tulisi olla yli 42-asteista eli reilusti kädenlämpöistä. Kuivahiivaa käytetään lisäämällä jauhoseos nesteeseen.

Tuorehiivan ja kuivahiivan suhde on seuraava: kymmenen grammaa kuivahiivaa vastaa noin 30 grammaa tuorehiivaa.