Jauhojen erot ja käyttötarkoitukset

Oletko koskaan miettinyt, leipoako karkeista vai puolikarkeista jauhoista tai miten hiivaleipävehnäjauho eroaa muista vehnäjauhoista?

Taikinan tärkeimpänä raaka-aineena jauhoilla on suuri merkitys lopputulokseen. Eri jauhoilla on eri ominaisuuksia ja sitä kautta myös eri käyttökohteita.

Puolikarkeat vehnäjauhot

Puolikarkeat vehnäjauhot on jauhettu leivontakarkeiksi. Niitä käytetään yleisesti kaikessa leivonnassa ja ruuanlaitossa. Ne sopivat erityisen hyvin hiivapohjaisten leivonnaisten valmistukseen, sillä niistä saa aikaan hyvän sitkon.

Karkeat vehnäjauhot

Vehnänjyvän ydinosasta jauhetussa karkeassa vehnäjauhossa ei ole yhtä hyvää sitkoa kuin puolikarkeassa. Siksi karkea vehnäjauho sopii paremmin kakkujen ja piirakkapohjien valmistukseen.

Hiivaleipävehnäjauhot

Hiivaleipävehnäjauhoon on jauhettu kuorikerrosta lähellä olevia vehnäytimen osia. Siksi se on kuitupitoisempaa kuin perusvehnäjauho.

Hiivaleipävehnäjauhoa voi käyttää leivonnassa ja ruuanlaitossa monipuolisesti, esimerkiksi sämpylöissä, leivissä ja pitsapohjissa.

Sitkoltaan hiivaleipävehnäjauhot eivät ole aivan puolikarkeiden vehnäjauhojen tasolla. Esimerkiksi sämpylöiden leivonnassa kannattaa käyttää hiivaleipävehnäjauhojen lisäksi myös puolikarkeita vehnäjauhoja.

Ohra- ja ruisjauhot

Leivonnassa voi hyvin hyödyntää myös ruis- ja ohrajauhoja. Runsaskuituisina niillä saa helposti lisää terveellisyyttä leipomukseen.

Ohra- ja ruisjauhot sopivat muun muassa leipiin, piirakkapohjiin ja puuroihin. Kuohkeutta vaativissa leivonnaisissa ohra- ja ruisjauhoilla kannattaa korvata vaikka pieni osa vehnäjauhoista, koska yksistään niiden sitko ei ole riittävä.