Leivän leipominen juureen
Leivän leipominen juureen on vanhaa perua. Ennen juureen leipominen oli ainoa tapa kohottaa leipä, sillä hiivasta ei vielä tiedetty. Hyvää taikinajuurta oli tapana siirtää sukupolvilta toisille.
Vaikka nykyään leivän nostattamiseen käytetään yleisesti hiivaa, leivän leipomisesta juureen ei ole luovuttu. Taikinajuuri on nimittäin erinomainen tapa säilyttää hyvä resepti vuosia.
Myös vaaleaa leipää juureen
Perinteisesti juurta käytetään suomalaisen ruisleivän valmistuksessa, sillä taikinajuureen leivotuille leiville on ominaista hapan maku.
Happamuus sopii kuitenkin myös vaaleisiin leipiin. Ei kannatakaan arkailla juuritaikinan käyttämistä vaaleissa leivissä. Lopputuloksen maku ja koostumus ovat mitä parhaimmat.
Näin valmistat taikinajuuren
Jos käsillä ei ole vanhaa, suvussa kulkenutta taikinajuurta, sen voi valmistaa hyvin itse.
Yksinkertaisin tapa valmistaa juuri on sekoittaa keskenään jauhoja ja vettä löysäksi velliksi.
Vaihtoehtoisesti voit murentaa kaapista löytyvän ruisleivänpalan kulhoon veden kanssa.
Jätä juuri käymään tasaisen lämpimään paikkaan muutamaksi päiväksi aina siihen asti, että se alkaa kuplia. Sille muodostuu puuromainen rakenne.
Säilytä juuri oikein
Paras tapa säilyttää juuri on pakastaa se.
Jos leipoo usein, juurta voi säilyttää myös jääkaapissa. Silloin sitä tulee ruokkia säännöllisesti vesi–jauhoseoksella.
Juuri kasvaa ajan kanssa. Jos se meinaa paisua liian suureksi, voit välillä laittaa siitä osan pois biojätteeseen.
Parhaan juuren niksit
Taikinajuuren toiminta perustuu siihen, että juuri siirtää itsessään elävät bakteerit ja villihiivat eteenpäin uuteen taikinaan. Leivät kohoavat ja niiden maku säilyy samanlaisena.
Kun juuri otetaan käyttöön, siihen lisätään vettä ja jauhoja ja se jätetään tekeytymään yön yli. Tällöin se elpyy raskiksi niin, että siitä voi alkaa leipoa.
Taikinasta kannattaa ottaa pieni pala talteen uudeksi juureksi. Mitä useammin teet niin, sitä paremmaksi juuri tulee. Parhaan juuren saa aikaiseksi laadukkaista ja tuoreista Kinnusen Myllyn jauhoista.