– Kauramylly on perhemyllymme historian merkittävin yksittäinen investointi, toimitusjohtaja Aarne Kinnunen kertoo Kinnusen Myllyn uudisosasta, jonka rakentaminen on aloitettu kesällä 2017.
Utajärvelle vehnä-, ohra- ja ruismyllyn kupeeseen kohoavan kauramyllyn arvo on noin 9,5 miljoonaa euroa. Ely-keskus tukee hanketta 25 %:n investointituella.
Ensimmäiset elintarviketeollisuuden käyttöön menevät kaurahiutaleet ja -suurimot jauhetaan Kinnusen Myllyn kauramyllyssä suunnitelmien mukaan keväällä 2019.
Kauramylly omaa aluetta kunnioittaen
Kauramylly vankentaa entisestään Kinnusen Myllyn ja pohjoisen Suomen viljelijöiden yhteistyötä.
Koko puolivuosisataisen toimintansa aikana Kinnusen Myllyn periaate on ollut hyödyntää mahdollisimman pitkälle oman lähialueen raaka-ainetta: pohjoisen puhdasta viljaa.
Samaa periaatetta mylly noudattaa myös kauran kohdalla.
– Meillä on ympärillämme maailman parasta kauraa, tuotantojohtaja Toni Kuure kiteyttää tyytyväisenä.
Pohjoisen kasvuolot ovat kauran kannalta erityisen hyvät, kiitos happaman maaperän sekä sateisten mutta valoisien kesien.
Kauramyllyn myötä Kinnusen Myllyn vuotuiset viljanostot tulevat kasvamaan noin puolella eli 50 000 tonnista 75 000 tonniin.
Alustavasti on suunniteltu, että uudesta kauramyllystä tulee puhdaskauramylly. Tällöin luonnostaan gluteeniton kaura on sataprosenttisen varmasti gluteenitonta, sillä gluteenittomuuteen ei pääse vaikuttamaan esimerkiksi viljakierto. Päätös asiasta tehdään keväällä 2018.
Kauramylly – investointi kotimaisen kauran jalostukseen
Viljana kaura on kovassa nosteessa sekä kotimaassa että maailmalla, jossa suomalaista kauraa pidetään erittäin laadukkaana. Suomi onkin kauran toiseksi suurin vientimaa Kanadan jälkeen.
Kauran viennillä on myös kääntöpuolensa: se tarkoittaa, että Suomessa kasvavasta miljardista kaurakilosta vain murto-osa jalostetaan elintarvikkeeksi itse.
Kinnusen Myllyn päätös investoida kauramyllyyn on samalla päätös panostaa kotimaiseen kauranjalostukseen ja kehittää sitä edelleen huippumodernin myllyn avulla. Kauran elintarvikejalostamista varten rakennettavan myllyn lisäksi uuteen kokonaisuuteen tulevat omat vastaanottotilat, pakkaamo ja varasto. Valmistuessaan mylly hyödyntää parasta mahdollista teknologiaa ja työllistää 6–10 ihmistä.
Kaurajalosteita maailmalle keväästä 2019
Kauramylly käynnistyy suunnitelmien mukaan keväällä 2019. Tuolloin alkaa kaurahiutaleiden ja -suurimoiden jauhanta elintarviketeollisuutta varten.
Mylly suuntaa kaurajalostetuotteillaan sekä kotimaisille että kansainvälisille markkinoille.
Myöhemmässä vaiheessa ajatuksissa on valmistaa myös kuluttajatuotteita.
Kaurankuorista energiaa Utajärvelle
Suunnitteilla on hyödyntää kauranjauhannasta ylijäävät kaurankuoret uusiutuvana energiana yhteistyössä Utajärven kunnan kanssa. Tällöin kaurankuoresta saatava energia paitsi palvelisi myllyä myös suunnattaisiin kunnan kaukolämpöverkkoon.